Stichting start tumoren onderzoek in PMC

Stichting NF schenkt €200.000,- aan Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie voor baanbrekend onderzoek. Dit onderzoek is een wereldwijde primeur. Dankzij onze donateurs gaan we in het Prinses Máxima Centrum de komende jaren onderzoek doen naar o.a. kwaadaardige tumoren m.b.v. organoids. Organoïden zijn mini organen, waarmee meer onderzoek gedaan kan worden naar het mechanisme van tumorvorming en waarmee er mogelijk patiënt specifieke therapieën ontwikkeld kunnen worden. We gaan op zoek naar (bestaande) medicijnen, die mogelijk ook voor NF1 kunnen werken.

Lees meer

Stichting start uniek onderzoek

Ons ultieme doel is om NF de wereld uit te helpen. Wij geloven dat dat kan, dat dromen kunnen uitkomen. Daarom zijn we zo enthousiast over het onderzoek van professor Erik Wiemer in het Erasmus MC, dat we in samenspel met hem en zijn team hebben geïnitieerd en dat we dankzij onze donateurs kunnen financieren. Gisteren overhandigden wij een cheque. Neurofibromatose type 1 (de meest voorkomende vorm) wordt gekarakteriseerd door de aanmaak van te weinig neurofibromine, omdat één van beide NF1-genen is uitgeschakeld t.g.v. een mutatie. In het onderzoek wordt geprobeerd om de aanmaak van neurofibromine weer te normaliseren, door het overgebleven, nog intacte NF1-gen, harder aan te zetten. Dit onderzoek kan aanleiding geven tot de ontwikkeling van een nieuwe therapeutische aanpak voor neurofibromatose type 1 patiënten. Een spectaculaire ontwikkeling en aanpak. En uniek in de wereld. Het is een veelbelovende koers, die we met dit onderzoek inslaan: aan het einde van de weg lonkt het einde van NF. Deze eerste stap biedt een kans die we met beide handen aangrijpen. We houden jullie uiteraard weer op de hoogte van de vorderingen.

Lees meer

Positief resultaat onderzoek

Goed nieuws over het kankeronderzoek MicroRNAs, dat mede mogelijk is gemaakt door onze donateurs! Dr. Erik Wiemer (Interne Oncologie, Erasmus MC) en zijn team hebben vanaf 2018 onderzoek gedaan naar de rol van microRNAs (kleine moleculen) bij de vorming van kwaadaardige tumoren in NF1 patiënten. En met resultaat, want er is ontdekt welke microRNAs een rol spelen bij uitzaaiingen en kankercel groei. Dit biedt aanknopingspunten om nieuwe doelgerichte therapieën te ontwikkelen.

Lees meer

Radiospot ook te horen op Talpa zenders

Onze radiocommercial 'Wat een rotziekte!' wordt in de maanden maart en april uitgezonden door de Talpa zenders radio 538, Sky radio, radio10 en Veronica. Zo bouwen we verder aan meer bekendheid voor NF, dat enorm helpt om effectief fondsen te kunnen werven.

Lees meer

Stichting NF op de radio

In februari wordt onze radiocommercial met acteur en cabaretier Bas Hoeflaak (Sluipschutters, Linda de Mols April, May en June) uitgezonden op Sublime FM. De funk, soul en jazz zender trekt iedere week 400.000 unieke luisteraars. Heel fijn als mensen de rotziekte NF erkennen en meehelpen aan meer bekendheid. Let's beat NF!

Lees meer

Stichting NF op landelijk congres Ladies Circle Nederland

Zaterdag 1 februari waren we op het landelijke congres van Ladies Circle Nederland in Lexmond. Hier mocht voorzitter Hubert van Wensen nog een keer ons verhaal vertellen en de 'ladies' aanmoedigen om nog een half jaar te knallen voor NF! In juni krijgen we de cheque met het eindbedrag uitgereikt. De spanning begint nu dus echt te stijgen...

Lees meer

Tony’s Chocolonely actie groot succes!

De Ladies Circles in Nederland hebben massaal Tony's chocolade verkocht voor Stichting NF. De ladies uit Emmen en Zwolle verbraken alle records, met opbrengsten tegen de 10.000 euro aan. Zij werden uitgenodigd voor de Tony's Fair in Amsterdam en hadden een geweldige avond. We zijn trots op deze unieke samenwerking tussen Ladies Circle Nederland, Tony's Chocolonely en Stichting NF.

Lees meer

Stichting op NF congres San Francisco

Bestuurslid Saskia Dekker was op de wereldwijde NF Conference in San Francisco. Samen met een Nederlandse delegatie van het Erasmus MC Rotterdam. Om zicht te hebben op wat er in de wereld gebeurt en speelt op het gebied van onderzoek is het heel goed om hier aanwezig te zijn. Maar ook om verbanden te leggen en te stimuleren tussen artsen onderling en ze te inspireren met onze ideeën. Die er vooral op gericht zijn om NF daadwerkelijk de wereld uit te helpen. Om het probleem bij de kern aan te pakken. Dat er o.a. gesproken werd over gen-therapie is wat dat betreft hoopgevend.

Lees meer

Stichting initieert uniek onderzoek

Op initiatief en naar een idee van bestuursleden Saskia Tieleman-Dekker en André Teelen van de stichting gaat er een onderzoek van start dat de wortel van NF aanpakt. Dat gebeurt nog nergens in de wereld voor zover wij weten.Professor Erik Wiemer en masterstudent Sander van der Ven van het Erasmus MC nemen hierin de leiding. In dit onderzoek willen we kijken hoe we het eiwit neurofibrine kunnen activeren, om zo de negatieve effecten van het gemuteerde NF1-gen teniet te doen. Zo kunnen we NF stoppen. Binnenkort meer hierover.

Lees meer

Yvette Eveleens nieuw bestuurslid

Yvette Eveleens treedt toe tot het bestuur van Stichting NF. Yvette heeft zelf NF en gaat al lang voorop in de strijd. Ze is al meerdere keren in de media verschenen om haar verhaal en dat van NF te doen. Zo stond ze o.a. in de Linda en deed ze mee aan het TV programma 'The beauty and the beast'. Yvette gaat zich binnen de stichting bezig houden met de organisatie en met fondsenwerving. Ze volgt Emilie van Ittersum op die om persoonlijke redenen de stichting heeft moeten verlaten. Het bestuur bestaat verder uit André Teelen, Saskia Dekker, Peter Jan Weterings en Hubert van Wensen (voorzitter). Welkom Yvette!

Lees meer

Ladies Circles vol van start voor NF

Afgelopen jaar werden we gekozen als landelijk doel voor de komende 2 jaar van Ladies Circle Nederland. En het eerste half jaar kwamen de circles al meteen massaal in actie voor NF. Fantastisch om het enthousiasme van deze service club te zien en om te zien hoe de bekendheid van NF groeit in het land. Over 1,5 jaar weten we hoe groot het bedrag op de cheque is geworden. Maar we voelen ons nu al een winnaar!

Lees meer

Stichting bezoekt Internationale Neurofibromatose conferentie

Stichting NF was in Parijs om de Internationale Neurofibromatose conferentie te bezoeken. Een goede plek om weer een beter beeld te krijgen van wat er wereldwijd speelt op het gebied van onderzoek en om nieuwe contacten op te doen. Op de foto (van links naar rechts) bestuurslid Saskia Dekker-Tieleman van de stichting, Prof. dr. Victor Felix Mautner uit Hamburg, Prof. dr. Eric Legius uit Leuven, Neurology Resident Thijs van der Vaart van het Erasmus MC en Irene Caubo-Damen van de NFVN.

Lees meer

MEK-remmer onderzoek dr. Taal

Neuro-oncoloog Walter Taal van het Erasmus MC trekt de Let's beat NF! bokshandschoenen aan. Hij zal het onderzoek leiden naar de behandeling van plexiforme neurofibromen. Een onderzoek dat de Ladies Circles gaan proberen te funden. Bij veel NF patiënten komen plexiforme neurofibromen voor, het zijn een van de meest risicovolle gezwellen bij NF. Ze geven allerlei ellende. Er is tot nu toe nog geen behandeling voor deze neurofibromen. Lees meer over dit onderzoek op deze site.

Lees meer

Deelnemers aan The Color Run halen geld op

38 'NF Heroes' deden mee aan The Color Run in Utrecht en haalden er 6000 euro mee op voor wetenschappelijk onderzoek. Het waren 5 'Happiness kilometers' waarbij iedereen 'full color' eindigde. Een mooi evenement met een voor de stichting fantastische opbrengst. Dank aan alle deelnemers en sponsors!

Lees meer

2 miljoen mensen zien NF billboard

ClearChannel uit Oegstgeest heeft het mogelijk gemaakt dat we een billboard konden inzetten op een van de drukste punten in Nederland, bij de Brieneroord brug in Rotterdam. Zo'n 2 miljoen voorbijgangers zagen dat NF 'de grootste kleine ziekte' is en gaf Yvette Eveleens letterlijk de ziekte een gezicht.

Lees meer

René Mioch vraagt aandacht voor NF

Niemand die zoveel films en sterren ziet als René Mioch, hij reist er nog steeds de hele wereld voor over. Maar onlangs werd hij geconfronteerd met een wel heel bijzondere film, die van de 9-jarige Noëlle. Met wie wij mee mochten naar het Sophia Kinderziekenhuis. René was onder de indruk van deze film, die hem raakte en wilde direct helpen aan meer bekendheid toen wij hem hierom vroegen. Toen hij in Londen was voor de première van Ocean's 8 pakte hij een moment op de rode loper, speciaal voor NF. Dat filmpje gaat online viraal.

Lees meer

Musicalster Oren Schrijver zet zich in voor NF

Naast de vele toneelstukken en musicals als Les Misérables, Saturday Night Fever, Hair en Soldaat van Oranje, ken je Oren ook van verschillende TV- en radioprogramma's. En natuurlijk als 'Prins Hans' in de Disney kraker 'Frozen'. Een rijtje waar nu ook Stichting Neurofibromatose aan kan worden toegevoegd. Op sprookjesachtige wijze vertelt Oren ons verhaal en onze droom, zoals alleen hij dat kan. Te horen in onze presentatie 'Dromen en Doen'.

Lees meer

Ladies Circle Nederland kiest Stichting Neurofibromatose

In een competitie met de Linda Foundation is op zaterdag 2 juni j.l. Stichting Neurofibromatose gekozen als nieuw landelijk doel van Ladies' Circles Nederland. We volgen daarmee Make-A-Wish op. De komende 2 jaar zullen alle Ladies' Circles in Nederland zich inzetten voor NF. Op de foto voorzitter Hubert van Wensen omringd door 320 vrouwen. Daadwerkelijk een fantastisch moment!

Lees meer

Nieuwe promotiefilm in de maak met acteur Bas Hoeflaak

Om meer bekendheid te genereren voor NF vroeg Stichting Neurofibromatose acteur en cabaretier Bas Hoeflaak of hij wilde meewerken aan een filmpje. Niemand die zo goed en grappig boos kan worden als hij. En dat is precies wat we nodig hebben. Bas is bekend van televisie met programma's als Studio Snugger en Sluipschutters en trad jarenlang met zijn cabaretgroep Droog Brood op in theaters in heel Nederland. Binnenkort is hij te zien met Arjan Ederveen en Plien & Bianca. En dus ook in onze film!

Lees meer

Stichting krijgt cheque van Ladies’ Circle Wassenaar

De Ladies' Circle Wassenaar, een serviceclub van vrouwen die ieder jaar een goed doel steunen, organiseerde in februari een Bingo-avond waarvan de opbrengst aan onze stichting geschonken werd. Dat gebeurde op 8 maart j.l. Andre Teelen en Hubert van Wensen van de stichting mochten een cheque t.w.v. 6.600 euro in ontvangst nemen. Fantastisch natuurlijk!

Lees meer

Onderzoek gefinancierd!

Op vrijdag 22 december j.l. mochten André Teelen, Emilie van Ittersum en Hubert van Wensen van de stichting een cheque van 45.000 euro aanbieden aan dr. Erik Wiemer in het Erasmus MC. Dankzij de vele donaties, groot en klein, en dankzij bijzondere acties van bijzondere mensen kan dr. Wiemer starten met zijn MicroRNA onderzoek, waarin hij hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de transformatie van goedaardige tumoren (neurofibromen) naar kwaadaardige tumoren. Heel goed nieuws en wat zijn we trots op iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt! Kijk voor meer informatie over het onderzoek op deze site bij onderzoek. Let's beat NF!

Lees meer

Ronde Tafel en Ladies’ Circle Oegstgeest/Noordwijk doneren 18.250 euro

De Ronde Tafel Oegstgeest en de Ladies' Circle Oegstgeest/Noordwijk overhandigen een cheque met een fantastisch bedrag aan voorzitter van de stichting Hubert van Wensen. Het bedrag werd opgehaald met een geweldig feest, waar op de veiling o.a. Armin van Buuren, Jochem Myjer, Casper Faassen en Grand Hotel Huis ter Duin onder de hamer gingen. Verder werd het bedrag opgehoogd door kaartverkoop en sponsors. Dank aan iedereen hiervoor, jullie maken echt een verschil in de strijd tegen NF! #letsbeatNF #degrootstekleineziekte #neurofibromatose

Lees meer

Ladies’ circle Wassenaar kiest NF als jaardoel

André Teelen van de stichting laat zich omringen door de dames van Ladies' Circle in Wassenaar. Zij gaan een jaar lang allerlei activiteiten organiseren om geld op te halen voor NF. Fantastisch nieuws natuurlijk! Hoogtepunt wordt de Bingo in februari, daar kijken we naar uit!

Lees meer

Ronde Tafel en Ladies’ Circle Oegstgeest kiezen NF als goed doel

De Ronde Tafel en de Ladies Circle van Oegstgeest hebben Stichting Neurofibromatose gekozen als goed doel. Het geld dat wordt opgehaald met het feest in november, zal naar de stichting gaan en aangewend worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer

Doe mee met de NF Collectebuzz!

Stichting Neurofibromatose start de actie NF Collectebuzz en stelt iedereen in staat om heel makkelijk te collecteren voor NF, met een digitale collectebus. Met je eigen collectebus haal je geld op via sociale media bij vrienden en familie. Het geld komt ten bate van wetenschappelijk onderzoek. Met de NF Collectebuzz maak je ook meteen NF bekend. Dus doe mee met de buzz...en start je eigen NF Collectebuzz! Ga naar: nfcollectebuzz.digicollect.nl

Lees meer

Stichting Neurofibromatose werft voor kankeronderzoek

André Teelen en Hubert van Wensen van Stichting Neurofibromatose trekken de Let's beat NF! bokshandschoenen aan als symbool voor het nieuwe onderzoeksproject dat de stichting gaat steunen en proberen te funden. Het betreft een onderzoek naar de relatie tussen NF en agressieve kanker, waarbij zogenaamde MicroRNA's een belangrijke rol spelen.

Lees meer

Stichting start horeca-actie Café-au-Let’s beat NF!

Op woensdag 1 april ging bij Het Beleg van Oegstgeest de horeca-actie Café-au-Let's beat NF! van start, waarbij er van iedere bestelde café-au-lait 40 eurocent naar Stichting Neurofibromatose gaat. Dat geld komt geheel ten goede aan wetenschappelijk onderzoek. Door de vele café-au-lait vlekken op de huid bij mensen met NF wordt de ziekte vaak ontdekt. Vanaf april kunnen ook andere horeca-zaken die goed willen doen meedoen aan deze actie. Via info@stichtingneurofibromatose.nl kan men zich opgeven. Het actiepakket bestaande uit een poster, tafelkaartjes, bedankkaartjes en buttons wordt vervolgens opgestuurd. Let's beat NF!

Lees meer

Stichting maakt Lamotrigine onderzoek mogelijk

Afgelopen vrijdag konden we opnieuw een cheque aanbieden aan Prof. dr. Ype Elgersma in het Erasmus MC in Rotterdam. In korte tijd heeft Stichting Neurofibromatose in totaal 45.000 euro aan donaties weten binnen te halen en heeft ze daarmee mogelijk gemaakt dat professor Elgersma zijn onderzoek naar de werking van het middel Lamotrigine bij patiënten met NF kan afmaken. Fantastisch nieuws, waarbij we iedereen bedanken die dit mede heeft mogelijk gemaakt!

Lees meer

Filmopnames in het lab

Stichting Neurofibromatose heeft filmopnames gemaakt in het lab van Prof. Elgersma in het Erasmus MC. De professor legt uit wat de klinische trial Lamotrigine inhoudt, vertelt over de hoopgevende resultaten tot dusver en wat de status van het onderzoek op dit moment is. Daarnaast roept hij mensen op om nog te doneren zodat hij het onderzoek helemaal kan afmaken. Het zou een doorbraak kunnen betekenen voor de cognitieve problemen en het leven van veel NF patiënten mogelijk kunnen verbeteren.

Lees meer

Stichting biedt cheque van 25.000 euro aan

Een mooi moment in het Erasmus MC: vrijdag 25 november j.l. boden André Teelen en Hubert van Wensen namens Stichting Neurofibromatose Prof. Ype Elgersma en zijn collega Jesminne een cheque aan ter waarde van 25.000 euro. Met dit bedrag kan het Lamotrigine onderzoek weer een stuk worden voortgezet. En dat is fantastisch nieuws, want Lamotrigine kan mogelijk de cognitieve problemen bij NF wegnemen. Dank daarom aan alle donateurs!

Lees meer

Filmopnames in het Sophia Kinderziekenhuis

Vrijdag 9 september mochten we mee met Noëlle, die voor haar chemokuur naar het Sophia Kinderziekenhuis moest. Bij Noëlle werd 2 jaar geleden NF ontdekt. Ze heeft moeite op school (gaat sinds dit jaar naar sociaal basisonderwijs) en heeft tumoren in haar hoofd. We hebben filmopnames gemaakt van haar ochtend in het ziekenhuis. Met het filmpje willen we meer bekendheid en meer geld voor onderzoek naar NF genereren. We danken de dappere leuke Noëlle en haar ouders, het Sophia Kinderziekenhuis en cameraman Thomas Kist. Samen gaan we de strijd tegen NF aan! Als het filmpje klaar is laten we dat natuurlijk weten.

Lees meer

Stichting Neurofibromatose bij NRC Charity Awards

Woensdag 31 augustus waren we bij de NRC Charity Awards in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Veel energie en inspiratie opgedaan met indrukwekkende verhalen van Mark Woerde van reclamebureau Lemz die nog eens de Sweetie case toelichtte (het robot meisje dat pedofielen lokte) en Ilco van der Linde, oprichter en bedenker van de Bevrijdingsfestivals, Dance4Life en Be a Nelson. Het heeft ons ook weer extra energie gegeven om er tegenaan te gaan!

Lees meer

Stichtingsbestuur bezoekt Erasmus MC

Op 15 april brachten Hubert van Wensen (voorzitter) en André Teelen (secretaris) een bezoekje aan professor Ype Elgersma in het Erasmus MC in Rotterdam. Daar hebben we bijgepraat en werden we op de hoogte gesteld van een kansrijk onderzoek naar een medicijn dat mogelijk (een deel van) de cognitieve problemen kan weghalen. Maar daarvoor is geld nodig en daarvoor maakt de Stichting een plan. Daarover dus later meer! Indrukwekkend om weer te zien met hoeveel passie het team van Ype aan het werk is in het Lab op de 14e verdieping. Keep up the good work!

Lees meer

Nieuws #2

95% van de NF patiënten hebben meer dan zes Café au lait vlekken op de huid. Zo wordt Neurofibromatose ook vaak ontdekt. Café au lait vlekken heten Café au lait vlekken omdat ze precies de kleur hebben van een, precies, Café au lait!

Lees meer

Nieuws #01- 02-12-2015

Vandaag zou Daniel von Recklinghausen 182 geworden zijn. Deze Duitse arts onderzocht in 1882 als eerste de neurofibromen, goed- en kwaadaardige tumoren op de huid bij NF patiënten. Helaas is het anno 2015 nog steeds een mysterie wie ze krijgt, hoeveel, hoe groot en wanneer. Maar het onderzoek gaat door, o.a. door Prof. Dr. Ype Elgersma in het Erasmus Medisch Centrum. Daarvan houden we je op de hoogte.

Lees meer